Rezolucija i kako se izboriti sa njom

Danas ćemo se pozabaviti ozbiljnom temom pa nemojte računati na zabavu. U ovoj lekciji ću pokušati da objasnim šta je to rezolucija, kako je pravilno odabrati ili promijeniti na nekoj slici. Pošto ćemo se ovaj put malo više nego uobičajeno «gađati» raznim pojmovima za koje ste svi čuli a neki nisu sigurni šta tačno znače, hajde da to razjasnimo.

Piksel

(pixel) je skraćenica za “picture element” odnosno element slike. Vašu sliku na ekranu čini “gomila” piksela. To su sitni obojeni kvadratići i slika se sastoji od njih kao neka slagalica.

Dimenzije u pikselima

(Pixel dimensions) predstavljaju dimenzije slike izražene u pikselima. Naravno ove dimenzije kao i pikseli postoje samo u elektronskom svijetu a pokazuju kolika će slika biti na monitoru ili sličnom uređaju. Npr. moj monitor ima dimenzije u pikselima 1024 x 768 piksela što znači da je širok 1024 piksela a visok 768 piksela.

Fizičke dimenzije slike

su jednostavno dimenzije slike u centimetrima (kolika bi ona bila kada bi je recimo odštampali).

Rezolucija

(resolution) nam govori koliko imamo piksela na dužini od jednog inča slike. Što ima više piksela po dužnom inču, slika je oštrija i samim tim kvalitetnija.

PPI i DPI

Za opisivanje kvaliteta neke slike koriste se razne jedinice a najčešće se upotrebljavaju ove dvije.

U elektronskom svijetu koristi se

PPI (pixel per inch) i ona označava broj piksela po dužnom inču. Ova jedinica se koristi za ekran TV-a, na monitoru računara, displeju telefona itd. Takođe je osnovna mjerna jedinica za rad u rasterskim programima (digitalna obrada slika i sl.) kao što je Photoshop, Photopaint i slično.

U svijetu štampe koristi se još

DPI (dot per inch) i ona označava broj tačaka po dužnom inču. Ova jedinica se koristi za štampu i vezana je za samu tehnologiju štampe a koristi se i u vektorskim programima kao što je CorelDraw ili Adobe Illustrator ali to nije tema ovoga teksta.

Pošto smo utvrdili neke osnovne pojmove sada ćemo se pozabaviti konkretnim primjerima.

Informacije o vašoj slici kao što je rezolucija, fizičke dimenzije itd. možete uvijek da saznate tako što ćete sliku otvoriti u fotošopu. Pokrenite fotošop i u njemu otvorite neku fotografiju (File- Open).

Kada ste otvorili fotografiju idite na Image- Image Size i otvoriće vam se prozor kao na slici dole. U prozoru Image Size možete vidjeti informacije o slici, dakle ono o čemu sam do sada pisao:

1) dimenzija slike u pikselima
2) fizičke dimenzije slike izražene u centimetrima
3) rezoluciju slike

Odabiranje rezolucije

Sada ćemo se pozabaviti pravilnim odabirom rezolucije a to direktno zavisi od toga za šta je namijenjena vaša slika.

Optimalna rezolucija za ekran TV-a, monitor kompjutera ili displej mobilnog telefona je 72 ppi (piksela po inču). Takođe i slike koje postavljate na web trebaju biti u ovoj rezoluciji. Dole vidite jednu sliku niske rezolucije od 72 ppi i njena rezolucija se koristi za uređaje koje sam gore pobrojao.

Optimalna rezolucija za štampu je između 150 ppi i 300 ppi (piksela po inču) zavisno od broja boja na slici. Znači, slike sa manje boja, jasno definisanih, “trpe” nižu rezoluciju kao što su neke grafike a slike u punom koloru sa bojama koje se prelivaju zahtjevaju veću rezoluciju npr. 300 ppi. Dole vidite jednu sliku visoke rezolucije pogodnu za štampu.

Promjena rezolucije slike

OK, do sada je išlo lako, nadam se da će tako biti i u nastavku.

Scenario 1:

Imate neku sliku niske rezolucije, recimo 72 ppi a željeli bi da je odštampate. Pošto ste iz prethodnog teksta naučili da je to jako slaba rezolucija, svjesni ste da slika neće izgledati dobro na papiru. Šta treba da uradite? Ja ću se poslužiti slikom Ane Ivanović da pokažem kako se to radi.

OK otvorite vašu sliku u fotošopu File- Open i potom idite na Image- Image size. Na slici dole vidite informacije o ovoj slici prije nego što smo bilo šta uradili.

Najčešća greška je, da se jednostavno, u polje Resolution upiše nova rezolucija. Ja sam upisao 300 ppi kao što možete vidjeti na slici dolea rezultat je očigledan, kada je pogledamo u njenoj stvarnoj veličini (prikaz 100%) - nismo ništa uradili.

A šta se desilo.... program je jednostavno morao da «izmisli» veliki broj piksela i on je to uradio tako što je samo kopirao i umnožio susjedne piksele da bi nadoknadio «manjak». Pogledajte i uporedite vrijednosti za Pixel dimensions na gornjoj i donjoj slici. Znači, «izmišljanje» piksela ne valja. Kada bih odštampao ovu sliku i ona bi bila zamrljana i jednostavno neupotrebljiva.

Pošto ste ograničeni sa brojem piksela na slici (ne možemo ih izmišljati) da bi dobili veću rezoluciju morate izvršiti preraspodjelu piksela na manjem prostoru. Ako imamo 72 ppi po dužnom inču a nama je potrebno bar 200 ppi, jedini izlaz je da se smanje fizičke dimenzije fotografije. Pikseli će se onda rasporediti na manjem prostoru i postići ćemo da ih se «nagura» recimo 200 po dužnom inču.

Uradimo na sljedeći način. Postojeću rezoluciju od 72 ppi povećajte tri puta i upišite u kućicu 220 ppi. Nakon ovoga smanjite fizičke dimenzije slike tri puta, kao što vidite u polje Width ja sam umjesto 31.5 cm upisao 10 cm. Na kraju kliknite OK.

Šta smo uradili...... raspoloživi broj piksela smo smjestili na fotografiju 10 x 13.44 cm i fotografija je u odgovarajućoj rezoluciji za štampu i kada se odštampa biće kvalitetna kao što je vidite na monitoru. To najbolje možete vidjeti ako pogledate i uporedite Pixel Dimensions na početnoj i gotovoj slici, vrijednosti su približno iste. U ovome slučaju program nije morao da izmišlja nove piksele već postojeće samo rasporedio na manjoj površini.

Da zaključimo, slikama niske rezolucije možemo povećati rezoluciju pod uslovom da joj proporcionalno smanjimo fizičke dimenzije.

Scenario 2:

Imate sliku visoke rezolucije i želite da je postavite recimo na ovaj sajt. Visoka rezolucija nam nije potrebna za prikazivanje na monitorima i jednostavno hoćete da smanjite rezoluciju. Ništa lakše od toga. Otvorite sliku visoke rezolucije u fotošopu File- Open i potom idite na Image- Image Size. Moju sliku možete vidjeti dole.

Da bi smanjili rezoluciju ove slike na 72 ppi jednostavno upišite u kućicu Resolution 72 kliknite OK i to je to. Na slici dole možete to i vidjeti. Eventualno možete i promijeniti fizičke dimenzije slike ako to želite (Document Size).

Određivanje rezolucije je prva stvar koju treba riješiti prije nego počnete da radite. Ako pravite neke sličice, dugmiće i sl. za web opredjelite se za 72 ppi, a ako je vaš rad namijenjen za štampu onda zadajte veću rezoluciju da kasnije ne bi upali u probleme.

Nadam se da vam se dopala ova lekcija a ako imate neko pitanje možete mi pisati na forumu i rado ću vam odgovoriti. Pozdrav Nebstar.