Hogarova Arka forum
Hogarova Arka
Hogarova Arka neka se ljulja nas brod
Odgovori na poruku
~Sve o rostilju~
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
O rostilju bi mogla da pricam danima...ne samo da ga obozavam nego dolazim iz kraja gde je rostilj najpoznatiji...
ajd sad mi vi recite da li volite i sta volite sa rostilja..???
i naravno svaki novi recept je dobrodosao......





Roštilj
Gotovo svako domaćinstvo ima neku vrstu roštilja: plinski, električni, roštilj na ćumur... Ranije su se na roštilju pekli uglavnom ćevapčići i i pljeskavice, dok današnji kuvari na roštilj "stavljaju" sve što ne propada kroz rešetku - paprike, praziluk, ribe, pečurke... Šta god da spremate na roštilju, trebalo bi da se pridržavate osnovnih principa.


Meso za roštilj ne sme biti tek izvađeno iz frižidera, kako prilikom pečenja iznutra ne bi ostalo hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature, jer se tako skraćuje vreme pečenja i omogućuje zagrevanje.


Pre pečenja na roštilju, meso mora biti sasvim suvo, a dobro je i da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada bude gotovo sasvim pečeno, jer so izvlači vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapečen biber ima neprijatan ukus i miris. Meso, osim toga, ne bi trebalo prelivati slatkim prelivima, jer bi šećer koji oni sadrže mogao da izgori.


Komadi mesa koje u obliku odreska pečete na roštilju treba da budu ravni: sve neravnine i ispupčenja brže će goreti, pa meso neće moći lepo i ravnomerno da se ispeče. Tvrde komade mesa pre pečenja treba omekšati u marinadi. Pored toga, meso će iz rastvora povući začine i time dobiti prijatnu aromu.


Pre pečenja, meso istucite tučkom i namažite uljem. Nauljite i rešetku roštilja, kako bi se sprečilo zagorevanje mesa i olakšalo njegovo okretanje.


Roštilj treba da bude dobro zagrejan, kako bi se površina mesa brzo zapekla a hranljivi i aromatični sokovi ne bi iscurili. Kombinovanim pečenjem namirnica na roštilju i u mikrotalasnoj rerni znatno se skraćuje vreme pečenja.


Bela i svetla mesa (teletina, piletina, riba) prirodno su suva i meka, pa ih treba peći na umereno zagrejanom roštilju, a da bi bila sočna, u toku pečenja ih treba više puta premazivati uljem, rastopljenom mašću, puterom ili slaninom. Tamna mesa (svinjetina, junetina, govedina) prirodno su sočna i relativno tvrda, pa ih najpre treba zapeći na veoma zagrejanom roštilju (da bi se zatvorile pore), a zatim pečenje nastaviti na umerenoj vatri.


Sa mesa treba skinuti višak masnoće, da se ne bi pojavio tzv. mastan plamen, od koga meso može da pocrni i postane gorko.


Meso pre pečenja ne treba soliti, jer so izvlači sok, pa meso ostaje suvo. Izuzetak su pilići, ćevapčići i ražnjići. Najbolji su ćevapčići koji se odmah prave i peku na roštilju, jer ako duže stoje, gube boju. Prilikom pečenja, ćevapčiće treba stalno okretati, kako im ne bi iscurio sok, a služiti ih u zagrejanim posudama.


Vreme pripremanja namirnica na roštilju pod vedrim nebom u principu je relativno i zavisi od mnogih činilaca: vetra, kvaliteta ćumura, debljine mesa i sl. Dakle, budite uvek uz roštilj.


Luk je obavezan pratilac svih jela sa roštilja, a jelima se može dodati i ljuti feferon. Pored toga, za ukras se mogu koristiti zelena salata, zelene paprike, paradajz, krastavci, peršun i sl.


Kada isključite gorionik, proverite da li ste zatvorili ventil koji sprovodi plin. Ukoliko je posredi roštilj na ćumur, zatvorite svu ventilaciju, kako bi se žar ugasio. Posle svakog korišćenja roštilja, detaljno očistite rešetku roštilja, i to žičanom četkom, a pre korišćenja roštilja, rešetku obavezno premažite sa malo ulja, kako se namirnice ne bi lepile za nju.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
Kobasice
Sve vrste kobasica mogu se peci na rostilju,
cele ili izrezane na komade
i nataknute na stapic (raznjic)



KRANJSKE KOBASICE


Peku se na slabom zaru drvenog uglja ili na elektricnom rostilju. Ako se peku cele, nije ih potrebno zarezivati jer su dosta masne, pa ih zato treba i lagano peci.



VIRSLE I DEBRECINE


Virsle se obicno kuvaju ali su pikantnije sa rostilja. Voda, naime, izvlaci sok i ukus iz virsli, dok se, ako se peku na rostilju, ukus sacuva. Pre nego li se stave na rostilj mogu se zarezati sa oba kraja u obliku krsta, sto ce im kada se ispeku dati lep izgled rasvetale ruze. Nije ih potrebno mazati ni uljem a ni mascu. Sto se laganije peku, to su ukusnije. Kao prilog najcesce se koristi senf ili strugani ren. Kao posebni prilozi dolaze u obzir:zelena salata, paprike, pire krompir, ljute papricice, srpska salata itd.



MILANSKE KOBASICE


Debrecine ili hrenovke se raseku po duzini i na svaki deo stavi traka sira (trapist, ementaler) i parce sunke tanko narezane. Oba se dela spoje u prvobitan oblik i spoje sa dve cackalice. Stave se na rostilj i peku 3 - 4 minuta. Okrecu se tek kada su napola pecene. Prilozi: grasak, przeni luk, pire krompir, salata od paradajza, krompira, paprike...



BERNEROVE KOBASICE


Par debrecina ili virsli se rasece po duzini i na njih stavi traka sira (kackavalj, ementaler, trapist), pa se umotaju u komad suve slanine i pricvrste cackalicama. Prilozi: kao kod milanskih kobasica (vidi gore).

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
Govedina na rostilju

U internacionalnoj kuhinji govedji peceni odrezak (snicla)
naziva se "biftek" (engl. beefsteak).


BIFTEK


Kod nas se biftek sece u debljini 1 - 2 cm.
S mesa se skida masnoca i kozica, a preporucuje se
da meso odstoji neko vreme u ulju, kako bi omeksalo.
Pece se 3 - 6 minuta na jakom zaru.
Moze se peci i na ploci koja se predhodno namaze uljem.
Tek kada se jedna strana ispece meso se okrece na drugu stranu.
Biftek se prema zelji gostiju pece krvavo (engleski),
polukrvavo (poluengleski) ili tako da bude citav pecen.
Ako je pod pritiskom prsta meso jos sasvim mekano,
znaci da je i u unutrasnjosti jos ostalo sirovo.
Ako je pod pritiskom prsta nesto cvrsce, znak je da je polupeceno.
Ako je cvrsto - znaci da je potpuno peceno.


AMERICKI BIFTEK


Najomiljenije americko mesno jelo jeste biftek na zaru ili tzv. "steak".
Za stekove se uzima najbolje govedje meso
ili junetina (baby beef). Stekovi se rezu u debljini od 2,5 - 5 cm,
u zavisnosti od vrste mesa.
Da li ce se stek zaciniti ili ne - stvar je ukusa.
Ako zelimo ukus belog luka, meso se nariba tucenim belim lukom
najmanje 1 sat pre pecenja.
Tesko je tacno odrediti vreme potrebno za pecenje steka,
jer to zavisi od komada mesa, stepenu topline rostilja
i protkanosti mesa sa masnocama.
Tabela koju dajemo je samo grubi putokaz i to za samo jednu stranu steka.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
Saveti za meso na rostilju

Debljina mesa 2,5 cm 3,75 cm 5 cm
Slabo peceno 5 minuta 8 minuta 15 minuta
Polupeceno 6,5 minuta 10 minuta 18 minuta
Dobro peceno 7 minuta 11 minuta 19,5 minuta



Meso koje je na povrsini sasvim smedje slabo je peceno.
Ako se na povrsini mesa pojavljuje mesni sok - meso
je polupeceno. Kada mesni sok nestane, meso je potpuno peceno.
Pravilo je da se stek soli tek posto je ispecen.
Ako je meso suvo, za vreme pecenja maze se uljem.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
MADJARSKI BIFTEK


Meso se malo istuce i namaze uljem, a pece se 2 - 4 minuta.
Kada je gotovo posipa se ljutom
crvenom paprikom da dobije crvenu boju.
Posebno se ispeku dve kriske slanine i poloze na meso.


SRPSKI BIFTEK


1/3 govedine, 1/3 svinjetine i 1/3 ovcetine. Ako nemate ovcetine moze se
uzeti 2/3 govedine i 1/3 teletine.
Za jedan obrok dosta je 150 gr cistog sirovog mesa.
Meso se samelje u masini i zacini (3 pune kasike bibera,
1 kasika mazurana, malo korice od limuna, so, malo ulja i 1 jaje),
sve se dobro izmesa i ostavi da odstoji 1 sat.
Zatim se od smese napravi okrugli hlebcic
i s gornje strane se casom napravi udubljenje.
Biftek se pece na rostilju, a kada je skoro gotov u udubljenje se
stavlja sirovo zumance i pece dalje dok i meso i jaje ne budu peceni.
Kao prilog na tanjiru uz meso sluzi se peceni krompir (ili ponfrit),
luk paradajz i tost (prepecen hleb)

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
MAKEDONSKI BIFTEK

Kada je meso gotovo dodaje mu se makedonska paprika
izrezana na kriske i pirjana na ulju ili margarinu.
Na kraju se posipa mlevenim biberom ili ribanim parmezanom.


LOVACKI BIFTEK


Biftek iseceno na kriske i odmah posoljene stavljamo na rostilj
koji predhodno mora biti premazan uljem (slaninom).
Pece se 4 - 6 minuta. Iseckani suvi vrat pirja se sa crnim i belim lukom,
uz dodatak vina i malo bibera.
Stavlja se na biftek uz malo ribanog sira.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
Domaca zivina na rostilju


Od domace zivine za pecenje na raznju dolaze u obzir:
pile, mlada patka, mlada guska i mladi golub.

GOLUB NA RAZNJU

Golub se operusa, ocisti, izvadi mu se utroba i osusi cistom krpom. Paperje se popali. Jetra se stavi natrag u utrobu i doda komadic maslaca velicine oraha, zatim se posoli, pobiberi, sveze, oblozi kriskama slanine i natakne na razanj. Pece se oko 25 minuta na jakoj vatri. Prilog: grasak na maslacu.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
GUSKA NA RAZNJU


Uzima se mlada guska teska oko 3 kilograma, operusa se, ocisti, izvadi iznutrica i supljina obrise cistom krpom.Grudna supljina guske napuni se sledecim nadevom: iseckaju se fino dve glavice vlasca (divljeg luka) i proprze na maslacu, ali ne sme porumeniti.Tome se dodaje sitno iseckana guscija jetra, sitno iseckan zeleni persun, malo bosiljka i konacno se umesa jos 100 gr maslaca, 200 gr sitnih hlebnih mrvica, jedno jaje, malo soli i bibera. Tim se nadevom puni guska. Zatim se natakne na razanj i pece, s vremena na vreme poliva rastopljenim maslacom. Desetak minuta pre nego sto je guska pecena pomesa se u rastopljeni maslac kasika senfa i tom smesom prelije guska. Zatim se guska preliva sitnim hlebnim mrvicama, od cega dobija lepu zlatno-smedju boju. Umak se pravi od nakapaka guscije masti (tokom pecenja) s tim da se doda u tu mast kasika senfa i pola case kiselog belog vina, so, biber i sve to promesate zicom za slag. Kao prilog najbolji je krompir koji je pecen u masti guske.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
MLADO PILENCE


Moze se umociti u rastopljeni maslac, uvaljati u mrvice i lagano peci. Prilog: tartarski umak.


PILECA PRSA NA ROSTILJU


Pilece grudi (belo meso pilece) se umoce u rastopljeni maslac i peku na rostilju, te sluze vruca.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
PILE NA RAZNJU


Za pecenje na raznju najbolje je pile staro 3 - 6 meseci, tezine izmedju 400 - 1 200 grama. Kao obrok se tada obicno daje po pola pileta. Pile se pazljivo ocisti, izvade iznutrice i prsna supljina ocisti cistom krpom. Zatim izmesamo 75 gr maslaca sa solju, biberom i sokom od cetvrtine limunai tom mesavinom napunimo grudnu supljinu pileta. Posle toga pile nataknemo na razanj i pecemo. Za vreme pecenje posoli se samo malo. Kada se pile ispeceno, skine sa s raznja i iscedi sadrzaj u posudu za umak. Kozica pileta treba da bude hrskava, pa se zbog toga ne sme previse polivati maslacem.


PILE NA ROSTILJU


Pile se pazljivo ocisti, izvade iznutrice i grudna supljina obrise cistom krpom. Zatim se ledja pileta razrezu po duzini, a bataci stave pod kozu i pile lagano pritisne, posoli i pobiberi, umoci u ulje i pece na rostilju polagano dok se lepo ne ispece.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
OSTALE NAMIRNICE NA ROSTILJU I PEPELU


KROMPIR NA PEPELU


Izabere se krompir duguljastog oblika. Ako imate vatru od drva, pecite krompir na ivici ognjista tako da mozete krompir zagrnuti pepelom. Posle 40 - tak minuta, kada je pecen posluzite ga sa maslacem.



LUK NA PEPELU


Za svaku osobu se izabere po jedna velika i zdrava glavica crnog luka. Luk se ukopa u pepeo na ivici ognjista. Spoljni listovi luka ce pocrneti ali ce se unutrasnji pariti.Luk treba okretati hvataljkom ili klestima.U roku od 40 - tak minuta luk ce biti gotov i vrlo ukusan.Zagoreli listovi se oljuste i bacaju. Luk mozete peci i na rostilju.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
KROMPIR I LUK U PEPELU


Sirovi se krompir oljusti i razreze na komade od oko 2,5 cm.Parcici se namazu maslacem, posole a zatim vrate u prvobitan oblik, tj, spoje, ali tako da se izmedju svakog sastava stavi deblji komad crnog luka.Tako slozen krompir sa lukom umota se u staniol od cokolade ili aluminijumsku foliju i pece u pepelu oko 45 minuta. Moze se peci i u rerni, kao i na rostilju.



PAPRIKE NA ROSTILJU


Izaberu se lepe crvene i cvrste paprike, odstrane im se peteljke nozem, posole se, pobibere, namazu uljem i oprezno peku na rostilju, na bas ne jakoj vatri.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
KUKURUZ NA ROSTILJU


Uzme se ako je moguce mladi, mekani kukuruz.Spoljna komusina i svilenica se odbace, kukuruz se namaze maslacem, pa se unutrasnja komusina vrati natrag preko kukuruza i obmota tankom zicom. Kukuruz se pece na umerenoj vatri 20 - 30 minuta. Ne soli se ni pre a ni za vreme pecenja. Soli se tek pri jelu.



PLAVI PATLIDZAN NA ROSTILJU


Plavi patlidzan se rasece po polovini i po duzini na dve polovine, stavi se u posudu, posoli, zabiberi i prelije finim uljem i tako odstoji oko pola sata. Zatim se pece na rostilju. Posluzuje se obicno sa sunkom ili telecom sniclom, takodje pecenom na rostilju.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
Ribe na rostilju

STUKA NA ROSTILJU


Stuka se ocisti na uobicajen nacin i zareze po duzini ledja. Ako je veci komad zareze se vise puta da bi se riba brze i bolje isprzila. Zatim se riba posoli i stavi na rostilj. Stuke do 400 gr mogu se peci cele a vece se rezu na komade. Maze se rafiniranim uljem. Kada je pecena stavi se na tanjir i pospe sitno seckanim persunom. Prilog: limun, rastopljeni maslac, zelena salata.



PASTRMKA NA ROSTILJU


Postupak je isti kao sa stukom (gore). Ako je riba veca nareze se na komade 2 -4 cm. Soli se prema ukusu i pospe biberom. Prilog: kao i za stuku, limun, zelena salata, sitni persun, rastopljeni maslac.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
hogarov stari ratni drug

Pridružio: 10 Avg 2005
Poruke: 1041
Gde živiš: zemlja nedodjija
Odgovoriti sa citatom
SARAN NA ROSTILJU

Saran se ocisti i opere, izreze na komade, posoli i pobiberi, ili se biber stavi u ulje i njime riba maze dok je na rostilju. Komad od 1-2 cm se pece u proseku oko 10 - 12 minuta. Kada je riba pecena stavi se na tanjir i posipa sitno istucanim belim lukom, ili zelenim persunom.



PUNJENI SARAN NA ROSTILJU


Za 4 - 6 osoba dovoljan je saran od 1 kg tezine. Riba se ocisti, opere, obrise i zabiberi, te odstoji dok se priprema nadev. Nadev se pravi ovako: 200 gr hleba izreze se na sitne komade i pomesa sa 2 kasike ulja, doda sol, biber, istucani beli luk i iseckani persun, te sve dobro izmesamo. Time se napuni saran i sveze tankom zicom da nadev ne ispadne. Zatim se saran premaze uljem i pece s obe strane. Dok se pece uvek stranu koja je gornja mozete mazati sa uljem kome je dodato malo sitno seckanog persuna. Na ovaj nacin mozete puniti i druge ribe.

_________________
Is everybody in?
The ceremony is about to begin

Pogledaj profil korisnikaPronađi sve poruke autora Lizard QueenPošalji privatnu poruku
~Sve o rostilju~
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu
Sva vremena su GMT + 1 sat  
Strana 1 od 3  

  
  
 Odgovori na poruku