Hogarova Arka forum
Hogarova Arka
Hogarova Arka neka se ljulja nas brod
Odgovori na poruku
Pablo Picasso
modistkinja

Pridružio: 02 Jun 2005
Gde živiš: dežela
Odgovoriti sa citatom
Pablo Picasso

Pablo Picasso (Malaga, 25. listopada 1881. - Mougins, 8. travnja 1973.), španjolski slikar

Jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća. Njegova je darovitost bila izuzetna od najranijeg djetinjstva. U Barceloni, gdje je pohađao školu, kao i u Madridu gdje je bio svakodnevni posjetitelj muzeja Prado, ispitivao je sve u vezi sa slikarstvom, a sanjao je i o Parizu, kamo napokon stiže u listopadu 1900. godine.

U povijesti slikarstva malo je "državnih udara" koji se smionošću i odjekom mogu mjeriti s onim što ga je Pablo Picasso ostvario 1907. godine, kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao "Gospođice iz Avignona", sliku na kojoj je svijet predočio kao u razbijenu zrcalu. Picasso je bio pokretač i inspirator slikarskih smjerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza: "modru", "ružičastu", "kubističku" , zatim "klasičnu", "nadrealisitčku" i "ekspresionističku". Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik. Zakleo se da se neće vratiti u domovinu Španjolsku sve dok je na vlasti Francov režim. Svoje se zakletve i pridržavao, tako da je sve do smrti, 8. travnja 1973. godine, živio u Francuskoj.

Pridružio: 25 Feb 2005
Gde živiš: izmedju nepismenosti & lapsusa!
Odgovoriti sa citatom
....e, sad me diraš gde sam tanka! I, nećemo da se vredjamo, on nije "jedan od najistaknutijih", on je upravo mera svih ostalih!

Prva od mnogih legendi o Pablu Ruiz Pikasu počinje na dan njegovog rodjenja. Pošto je mislila da je dete mrtvorodjeno, babica se posvetila porodilji. Dečaka je od gušenja spasio njegov ujak, don Salvador, kad mu je u usta dunuo duvanski dim i naterao ga da zaplače.

"Ako tačno znate šta ćete da radite, zašto onda to radite? Pošto znate, taj posao je besmislen. Bolje radite nešto drugo!"
Pablo Picasso

Autoportret, 1907.

Bio je čudo od deteta. Gertruda Štajn, njegova ljubavnica i zaštitnica, tvrdila je da se on, kao retko ko, upravo rodio kao majstor svog zanata: "slikao je od malih nogu, a njegove slike nisu bile tek dečiji radovi, već dela velikog slikara." Stručnjaci misle da je to bitan detalj: kao dete je slikao zrelo, a na delima iz zrelih godina se jasno oslikava element detinjeg. Zato je Pol Elijar svoje predavanje iz 1951. godine započeo rečima: "Pikaso, najmladji slikar na svetu, danas puni 70 godina"!

"Očekujete da vam kažem šta je umetnost? I da znam, odgovor bih čuvao za sebe!"
Pablo Picasso

Glava bika, skulptura iz 1943.

Poslednjih godina XIX veka, stvarao je pastele prefinjenih degaovskih nijansi, tuluz-lotrekovskih tema, sa pikasovskom slobodom izraza. Još nije pronašao svoj sopstveni stil, ali njegovo odmeravanje sa drugim umetnicima završava sa početkom Plavog i Ružičastog perioda, autonomnih stvaralačkih faza u njegovom radu. Školovanje je gotovo: Pikaso je postao Pikaso.

"Ljudi kažu da tražim. Ja ne tražim, ja pronalazim."
Pablo Picasso

Čaša sa absintom, 1901.

Pridružio: 25 Feb 2005
Gde živiš: izmedju nepismenosti & lapsusa!
Odgovoriti sa citatom
"Počeo sam da slikam modrom kada sam shvatio da je Kazagemas umro", Pikasov najbolji prijatelj i saputnik se 1901. ubio u jednom pariskom baru. Platno Sećanje predstavlja početak Plavog perioda (1901-1905): ljudska tela su elgrekovski istegnuta, ali sad nepravilne proporcije ne ukazuju na božansko, nego na bolesno i siroto, to je simbol prognanih iz sveta, a uznemirene bojene trake dominantno plave game u pozadini daju dramatičan ton prizoru i stvaraju utisak nestvarnog prostora.

Sećanje - sahrana Kazagemasa, 1901

"Nikad ništa nije nastalo izvan usamljenosti. Stvorio sam usamljenost koju niko ne može da vidi. Danas je teško biti sam sa sobom, jer postoje satovi. Da li ste ikada videli sveca sa ručnim satom? Nisam pronašao nijednog, čak ni medju onima koji su zaštitnici sajdžija!"
Pablo Picasso

Život, 1903

Pridružio: 02 Jun 2005
Gde živiš: dežela
Odgovoriti sa citatom
Djevojka od 95 milijuna dolara

Riječ je o jednom od brojnih portreta Dore Maar

Impresivan portret jedne od najpoznatijih Picassovih ljubavnica, umjetnice Dore Maar prodan je na dražbi za 95,2 milijuna dolara, što je drugi najviši iznos ikad postignut na dražbi umjetnina, objavio je Sotheby's

NEW YORK - Dora Maar au Chat - Dora Maar s mačkom - prikazuje glavnu Picassovu muzu fragmentirano, jarkim bojama i s crnom mačkom na ramenu.

Slika je prodana na dražbi u srijedu u New Yorku nepoznatome ponuđaču za iznos koji je gotovo dvostruko viši od početne cijene što je iznosila 50 milijuna dolara.

Naslikan 1941. u Parizu, na vrhuncu burnoga odnosa slikara i umjetnice, portret nije prikazan u javnosti gotovo 40 godina.

Vjeruje se da je prodan čikaškoj obitelji Gidwitz koja se obogatila proizvodima za njegu kose.

Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu
Sva vremena su GMT + 2 sata  
Strana 1 od 1  

Odgovori na poruku